Vraag: Kan een trage hartslag bij een sporter kwaad?

 

Geachte dokter,

 

Wat een mooie site zeg! Ik zie hem net pas voor het eerst en vind dat er echt superveel interessante info op staat!

Ik wilde graag een vraag stellen waar ik al een tijdje mee rondloop. Ik sport heel veel (1 tot 2 keer per dag) en heb een rusthartslag van rond de 36. Daarbij komt dat ik het altijd koud heb (mijn temperatuur ligt meestal in de buurt van de 35 graden). Dit zijn volgens mij tekenen van een lage ruststofwisseling. Toch heb ik niet het idee dat ik een langzame verbranding heb (ik heb altijd vrij snel na het eten weer honger en blijf ook qua gewicht constant). Heeft u een idee hoe dit kan komen en denkt u dat het kwaad kan (en dan met name die lage hartslag)?

 

Groetjes, Marcella

 

Antwoord:

 

Beste Marcella,

 

Dank je wel voor je compliment!

Wanneer je heel veel sport vinden er geleidelijk een aantal veranderingen plaats in je lichaam. Zo vindt geleidelijk verdikking plaats van de hartspier en daarbij een vertraging van de rustpols. Dit zijn tekenen van wat men een sporthart noemt.

Bij zeer intensief sporten neemt bijna onvermijdelijk het vetpercentage in het lichaam af en meestal ook het lichaamsgewicht. De kouwelijkheid die je beschrijft kun je zien als een gevolg hiervan.

Van een sporthart weet men zeker dat het onschuldig is. De trage hartslag heeft daarom vermoedelijk een onschuldige reden. Zekerheid kan ik je echter niet geven. Die zal je alleen kunnen worden geboden na medisch onderzoek met o.a. een elektrocardiogram.

Een laag vetpercentage is op zichzelf ook normaal en gezond, mits het natuurlijk wel binnen de perken blijft. Een goede graadmeter is de menstruatie. Bij een te laag gewicht blijft deze weg waardoor het risico kan gaan ontstaan op bijvoorbeeld botontkalking.

Maar, zo te horen lukt het je goed om op gewicht te blijven.

Groeten,

 

J. Mens, huisarts